måndag 24 januari 2011

Nominerad! Lars Dafgård



Lars Dafgård sliter som en varg där uppe i Dalarna och han är nominerad för första gången i Årets Bild.
Det är han väl värd tycker jag. Jag minns att förra året bara en helg efter prisutdelningen så lanserade han två grejer samma helg och det var det om undervattensrugby och det om döden. När jag, Tobbe och Jonas träffades i novemner i Umeå så skrev jag att det kändes givet att Lars skulle vara nominerad och nu är han ju det också. Kul som bara den.

Grattis som bara den till nomineringen!
- Tack så sjukt mycket!

Vad tror du det är för bild eller bilder, eller kan det vara något av dina bildspel som jag tipsade om för länge sen?
- Jag skulle gissa på att jag är nominerad för mitt bildspel på Uv-rugbyn. Jag har sett andra inskickade bildreportage och det blir nog svårt att slå sig in där. Så min gissning är bildspelet. Det skulle vara otroligt kul om det va just det, för jag har arbetat med bildspel i många år nu och det är ett reportage som jag är rätt nöjd med. Det var svårt att göra och jag gjorde det helt själv. Jag plåtade, filmade och skrev texten själv. Sen ville inte sporten ha det så jag fick sälja in det i vårat helgmagasin. ett reportage väger mycket tyngre att vinna med än en singelbild tycker jag. För vad gör en bra bild bättre än en annan bra bild?





Du blandar rörligt med still i dina två bildspel, hur jobbar du då?
- Jag har fram till nyligen jobbat med en simpel handycam. Vi fick dem till fotoredaktionen för att göra webb-tvinslag. Men nu har jag äntligen fått en D3s som jag kan filma med. Så nu börjar det roliga. Men för att svara på din fråga, jag jobbar i ett program som heter Final cut. Ett otroligt bra program som är mycket lätt att arbeta med, samtidigt som det är oändligt stort. Man lär sig nya funktioner varje dag.

Tror du att det kommer krävas rörligt i framtiden i multimediaproduktioner?
- Ja absolut, det är slut på tiden med stillbilder som rullar till ett ljud. Jag har slutat helt med det och kommer att lägga större kraft på rörligt med kvalitet och eventuellt kompa det med stillbilder. Men för att klargöra en sak, jag är stillbildsfotograf och föredrar såklart att jobba med reportage för papperstidningen. Men det blir ju så mycket mer och roligare med möjligheterna att göra multimedia av det också.

Hur mycket skickade du in?
- Två reportage och ett gäng singelkort. Och så två bildspel eller vad man ska kalla det. Men sammanlagt så blev det nog 45 bilder.

Hur reagerade din tidning/kollegor när du var nominerad?
- Det blev en enorm reaktion på redaktionen. Kollegor kom och gratulerade mig hela dagen och nyhetschefen lyfte bort allt planerat material och körde min nominering på hela ettan på våran länstäckande del 2. Det kändes nästan overkligt att se sig själv på det sättet när tidningen damp ner i lådan den morgonen.



Tror du det är viktigt med tävlingar?
- Svår fråga, jag vet inte om det är viktigt men det är en bra inspirationskälla. Varje år efter ÅB-tävlingen så åker man hem och har en enorm lust att göra mer och bättre reportage. Man träffar trevliga kollegor och får en massa idéer och inspiration. Men det jag ska ju inte sticka under stol med att det är väldigt väldigt roligt att vara med på den där listan som offentligjordes för några dagar sedan. Bland de stora namnen.

Har du redan nu något nytt projekt på gång inför 2011 du kan berätta om?
- Inte konkret, men jag har en grej som jag har funderat på ett tag. Vi får se hur det går med det. Sen har jag och en kollega planer på ett reportage i ett annat land, om vi säger så.

Vilket öga fotografer du med?
- Vänster så klart.

Tack så mycket för hjälpen och lycka till i Norrköping. Vi ses såklart.

Inga kommentarer:

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden