tisdag 25 januari 2011

Nominerad! Anette Nantell



Anette har jag inte träffat sådär jättemånga gånger. En gång höll jag föredrag på DN och jag och Anette hamnade bredvid varandra till lunch. Väldigt trevlig människa.
Hennes bilder har jag sett desto mer och dom håller alltid hög kvalité. Anette är också välförtjänt nominerad.

Grattis till nomineringen.
- Tusen tack Lars. Äntligen!

Vilken eller vilka bilder tror du det handlar om?
- Jag hoppas att jag får pris för en serie bilder jag tog förra vintern på en ung tjej, Alia, som av religiösa skäl klär sig i Niqab.
Det reportaget tror jag till viss del slår hål på våra förutfattade meningar om hur kvinnor i slöja förväntas vara och och bete sig.
Men jag har blivit riktigt förvånad förut, när det gäller vilka bilder som får pris i ÅB, så jag försöker, så gott det går, att inte förvänta mig så mycket.
Jag har skickat in EN bild som i jag princip ångrar att skickade in och har den fått pris kommer jag nog börja skratta... ja, eller varför inte... gråta. Haha...


Foto: Anette Nantell/DN


Foto: Anette Nantell/DN

Jag såg ett väldigt starkt rep om hår i DN Världen, berätta om det?
- Får jag pris för mitt "hår-jobb" blir jag inte heller skitledsen. Jobbet handlar om hur kvinnor och män offrar sitt hår i en religiös rit i templen i södra delen av Indien. En sann hindu bör offra sitt hår till gudarna minst en gång i livet. Det är ett sätt att visa att man avsäger sig sin fåfänga och för att komma närmare gud. Tidigare brände man allt avrakat hår, men nu tar templen hand om det, säljer det på auktion till uppköpare som tvättar, behandlar och färgar det. Sedan tillverkas hårförlängningar, sk extension som köps av framförallt moderna kvinnor i väst som istället bejakar sin fåfänga. Man kan säga att håret färdas från ett huvud till ett annat i två helt skilda världar.
Resan var oerhört intressant och lärorik och vill ni veta något om den kemiska processen hur man förvandlar korpsvart hår till blondinblont, fråga bara mig.


Foto: Anette Nantell/DN

På DN har du jobbat med feature länge men jobbar nu på nyheter, berätta om den skillnaden?
- Den stora skillnaden är nog tempot. Vilket ju är rätt självklart. På feature fanns det också större möjlighet att påverka hur jag skulle lägga upp arbetet. På nyheter har min gnista för det spontana och direkta väckts till liv igen. Jag känner att flytta på mig från feature till nyheter har fått mig att utvecklas igen, från att ha känt mig lite som om jag gått i stå.

Vilket öga fotograferar du med?
- Det jag ser bäst på för dagen, men oftast höger.

Hur reagerade DN när du var nominerad?
- Jätteglada, för att vi var så många som fem från DN som vara nominerade. Bra för DN som varumärke. Man skrev om det i en liten notis och lade ut bildspel på både dn.se och i Ipad versionen. Men de glömde i och för sig bort att lägga in mina bilder till en början, trots att man på samma sida skrev om den manliga dominansen bland de nominerade i år. Men shit happens och ingen gjorde ju det för att vara taskig.

Vad har du på gång inför 2011, är det något du redan nu kan avslöja?
- Jag har en reportageresa, som jag jobbar på att få till stånd under våren. Inget är klart ännu och därför vill jag vara lite hemlig... vilket är min svagaste sida. Hahaha.
Annars jobbar jag på som vanligt med det dagliga arbetet som innefattar allt från enkäter till lite roligare nyhetsknäck eller kulturporträtt.

Tack så mycket för hjälpen nu håller jag tummen för dig i Norrköping, vi ses där.


Foto: Anette Nantell/DN

Inga kommentarer:

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden