onsdag 4 september 2013

Perpignan 5

Min utsände Magnus Sundberg rapporterar från Perpignan.

Perpignan 4/9

Första gången jag såg kameran var i den franska staden Vitrolles några mil utanför Marseille, då jag och min kollega hade gjort en avstickare under fotbolls VM 1998 i Frankrike.
Vi ville beskriva Frankrike ur en invandrares perspektiv utanför fotbollsplanen.
Bolltrollaren i det Franska laget hette då Zinedine Zidane , och vi hade valt Vitrolles med tanke på att det invandrarkritiska partiet Nationella Fronten hade ett starkt fäste där.


En av killarna som bodde i Vitrolles visade runt oss i centrum och pekade på en övervakningskamera som hängde strategiskt placerad i en gatukorsning och beklagade sig att den fanns med orden,
”Polisen ser oss men vi ser inte dem”.
För varje år som går ser jag fler och fler av de där kamerorna hemma och i Perpignan, jag kan inte låta bli att förundras, och en fråga jag ställer mig i Perpignan är vem som är myndighetens bildredaktör i den här staden?


På vilka grunder, värderingar och syfte granskas och används bilderna?
Den politiska kartan förändras snabbt i Europa och de mörka krafterna vinner nya röster, 1998 var det Vitrolles och Nationella Fronten, i dag Ungerns Jobbick och Greklands Gyllene gryning .


Under gårdagens kvällsvisning var det ett extra fokus på dessa krafter i Grekland med bilder av Sefania Mizara och Allisandro Pensos.
Det är inget nytt med övervakning men nytt för i år på Visa Pour l`ímage är att reportrar utan gränser föreläser om hur man som Photojournalist skyddar sitt digitala material och sina källor.


Det är självklart intressant för stater och privata företag att kontrollera vad som som skrivs och fotograferas av en Photojournallist med tanke på vilka avslöjande som sedan kan komma ut i form av bildreportage.


Jag har själv fått min hårddisk beslagtagen av den israeliska gränspolisen när jag jobbade med min utställning om muren runt Västbanken, en vecka tog det för "bildredaktörerna" att kontrollera mina bilder.
Jag känner mig dock trygg med de här raderna och skickar mejlet okrypterat och trådlöst till redaktören från ett vidöppet Wifi från hotellet i Canet.


Men det är ju klart jag kan ju testa och skriva att Edward Snowden är en hjälte, så får vi se om det kommer fler rapporter från Perpignan.

/Magnus Sundberg

Inga kommentarer:

Om mig

Malmö, Skåne, Sweden